Populaire en geliefde Dundaga...
- Olga Sukhachova
- 17 mei 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 31 okt 2024

Dundaaga wordt geproduceerd in Letland, in het dorp dat ook Dundaaga heet.
Voor de productie wordt alleen de beste wol van lokale Letse schapen geselecteerd en gebruikt. Dit is uniek garen waarvan de productiemethode gericht is op het behoud van alle nuttige eigenschappen van de natuurlijke vezel. Al het garen wordt alleen geverfd met natuurlijke kleurstoffen en de wol wordt niet gebleekt.
Ik raad aan om het garen meteen in de benodigde hoeveelheid aan te schaffen, omdat het soms gewoonweg onmogelijk is om dezelfde kleur of kleurstelling later nog te vinden.
Wees voorbereid op het feit dat er takjes, doorns en schapenhaar (grove, harde haren) in het garen kunnen zitten. Door het wassen verdwijnt dit vuil vaak uit het garen.
Vergeet niet dat Dundaaga, net als Kauni, honderd procent wol is, zonder enige toevoegingen. Zelfs na meerdere wasbeurten blijft het schapenwol. Het kan bij het dragen een beetje "prikken", maar over het algemeen wordt het kledingstuk zacht en aangenaam om te dragen.
Dundaaga wordt geleverd in strengen met een effen kleur (gewicht van de strengen 170-230 g), sectie geverfd (gewicht van de strengen 170-230 g), en ook in natuurlijke grijze kleur (gewicht van de strengen 130-180 g). Zwarte wol wordt één keer per jaar geproduceerd.
Na het wassen wordt de kleur van het garen 1-1,5 tinten lichter, en wordt het schoon, fluffy en zacht.

Moet je het garen in de streng wassen of niet? Er is geen eenduidig antwoord. Het garen is minimaal bewerkt, wat betekent dat het in de streng vies is, vol met hooi, haren, en het ruikt naar wol en soms naar kerosine. Als het ongemakkelijk is om met dit garen te breien, kun je het voorzichtig in de streng wassen, nadat je het op meerdere plaatsen hebt vastgebonden. Het is beter om met de hand te wassen, zonder temperatuurschommelingen, in elk zeepoplossing. Na het wassen de streng uitschudden en laten drogen in een hangende of horizontale positie, uit de buurt van verwarmingsapparaten. Daarna moet het tot een bolletje worden opgewonden. Als ongewassen strengen je geen ongemak bezorgen, kun je breien en dan het afgewerkte product wassen. Maar als je jacquard breit met een witte draad, is het wassen van de streng verplicht!
Dundaaga komt in drie diktes: 6/1 (550 m - 100 g), 6/2 (275 m - 100 g), 6/3 (135 m - 100 g). 6/3 komt zelden voor en alleen in een effen kleur. Alle diktes zijn geschikt voor elk breiwerk. Als je 6/1 rondbreit in tricotsteek, kan het werkstuk scheef trekken. Dit komt door de draaiing van de draad en de dichtheid van het breiwerk. In de sectie geverfde strengen is de lengte van de kleurovergang altijd verschillend.
Ik hou erg van dit garen, net als van Kauni...
댓글